Fasa ketika berpantang adalah fasa dimana semua ibu-ibu perlu menjaga diri sebaik yang mungkin termasuk lah dari segi pemakanan.Bak kata orang untuk orang berpantang ni makanan nya khas sikitkan.Jadi hari ini ida nak kongsikan 17 resepi masakan yang boleh di masak oleh ketika berpantang supaya fasa berpantang tidak menjadi sesuatu yang mebosankan hikhikhik.
1. STEAM IKAN
Bahannya:-
- Ikan
- Halia ( Dihiris)
- 1 biji tomato ( dibelah 4)
- Sedikit daun sup dan daun bawang
- Garam ( secukup rasa )
Caranya:-
- Letakkan halia yang dihiris (dengan jumlah yag agak banyak ) , buah tomata yang dipotong,daun sup dan sedikit garan diatas ikan
- Steam sampai ikan masak
2. SINGGANG IKAN
Bahannya:-
- Ikan
- Air Masak
- 1 ulas bawabg merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 cm lengkuas (dihiris)
- 1 batang serai ( diketuk)
- 1 keping asam keping
- Garam (secukup rasa )
Caranya:-
- Rebuskan air bersama bawang merah,lengkuas (yang sudah dihiris),serai,asam keping dan sedikit garam.
- Bila dah mendidih masukkan ikan
3. SUP IKAN
Bahannya:-
- Ikan
- Air masak
- Sedikit minyak bijan (pilihan)
- 1ulas halia ( dihiris)
- 1 biji tomato ( dibelah 4)
- 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
- 1 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih ( ditumbuk)
- 1 keping asam keping
- Sedikit daun sup dan daun bawang
- Garam (secukup rasa )
Cara 1 :-
- Tumiskan lada hitam,bawang putih,bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
- Masukkan air dan tomato
- Apabila mendidih masukkan ikan
- Masukkan asam keping dan sedikit garam
- Taburkan daun sup dan daun bawang
- Biar seketika dan tutupkan api
Cara 2 :-
- Masukkan air dengan bawang putih,bawang merah dab halia
- Masukkan tomato
- Apabila mendidih masukkan ikan
- Masukkan asam keping dan sedikit garam
- Taburkan daun sup dan daun bawang
- Biar seketika dan tutupkan api
4. IKAN TENGGIRI GORENG HALIA
Bahannya:-
- 1 keping ikan tenggiri
- 4 cm halia - dihirs dan digoreng
- 3 ulas bawang putih - dihiris dan digoreng
- 2 sudu makan minyak bijan
- 1-2 sudu nakan kicap manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak masak
Caranya:-
- Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
- Biarkan selama 20 minit
- Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing
- Ketepikan
- TInggalkan sedikit minyak dalam kuali
- Masukkan ikan semula
- tuangkan kicap dan dikacau rata
- taburkan halia goreng diatasnya
5. IKAN TENGGIRI MASAK ASAM
Bahannya:-
- 3 keping ikan tenggiri
- Air
- Sedikit halia (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam secukup rasa
Caranya:-
- Didihkan semua bahan diatas api perlahan
- Masak sehingga kuahnya agak pekat dan ikan masak
6. SUP IKAN TENGGIRI
Bahannya:-
- 1 ketul ikan tenggiri
- Minyak sayur
- 4 ulas bawang putih dicincang
- Seulas halia diketuk
- 1 biji tomato
- Sedikit daun sup
Caranya:-
- Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak asayur
- Masukkan air dan tomato
- Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup
- Biar seketika dan tutupkan api
7. IKAN HARUAN GORENG REMPAH
Bahannya:-
- 1 ekor ikan haruan )dipotong)
- Halia (ditumbuk)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu rempah ikan
- 1 susu kecil kunyit serbuk
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Caranya:-
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam.Perap selama 15 minit
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing
- Panaskan minyak tumis halia dan bawang merah
- Masukkan sos lada hitam,rempah ikan dan garam kacau sekata
- Curahkan kuah ke atas ikan
8. IKAN HARUAN KUKUS
Bahannya:-
- 1 ekor ikan haruan
- 1 keping cendawan hita ( direndam dan dihiris)
- Halia (dihirs halus)
- 2 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Sedikit daun bawang dan daun ketumbar - dihiris
Caranya:-
- Kukus ikan haruan selama 20 minit
- Masukkan cendawan hitam,halia dan bawang putih
- Masukkan sedikit air.Didihkan
- Tambahkan serbuk lada hitam,jus limau dan garam
- Sebelum hidang taburkan daun bawang dan daun ketumbar
9. SUP IKAN HARUAN
Bahannya:-
- 1 ekor ikan haruan-dipotong
- 500ml air
- 2 sudu besar minyak jagung
- Halia (ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Bawang goreng
- Daun bawang dan daun sup (dihiris)
Caranya:-
- Panaskan minyak dalam periuk.Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
- Masukkan air
- Bila mendidih masukkan ikan hingga masak
- Masukkan asa keping dan garam
- Masak hingga mendidih
- Taburkan bawang goreng daun bawang dan daun sup
10. IKAN HARUAN /IKAN BAWAL PUTIH BERLADA
Bahannya:-
- 1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,buang kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul ikan yu
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- Bawang putih,halia-kisar halus
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu besar pati asam jawa
- 1 biji bawang besar - potong bulat
- 1 biji cili merah dan hijau - dihiris
- Garam secukup rasa
Caranya:-
- Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir
- Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
- Goreng sederhana garing.Tepikan
- Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan
- Masukkan jintan manis
- Masukkan pati asam jawa
- Masukkan gula
- Biar endidih
- Masukkan lada hitam
- Masukkan garam secukup rasa
- Kemudian masukkan ikan
- Biar kuah pecah minyak
- Apabila ikan masak perlahankan api
- Masukkan bawang besar
- Masukkan cili
11. IKAN GELAMA MASAK ASAM
Bahannya:-
- 2 ekor ikan gelama
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 5 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 ketul halia (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1 mangkuk air asam
Caranya:-
- Gorengkan ikan yang telah disapu garam dan kunyit
- Tumiskan bawang besar,bawang putih ,halia dan cili
- Masukkan air asam dan garam
- Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi
12. IKAN BAWAL KUKUS HALIA
Bahannya:-
- 1 ekor ikan bawal putih
- 1 1/2 inci halia (potong nipis)
- 1 inci kunyit ( potong nipis)
- 3 ulas bawang putih (potong nipis)
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu teh serbuk lada hitam , garam
- 1 batang carrot,bunga kubis
Caranya:-
- Lumurkan ikan dengan kicap,lada hitam dan garam
- Perap seketika
- Letakkan ikan dalam bekas (alas dengan daun pisang/aluminium foil)
- Siram baki perapan kicap atas ikan
- Tabur bahan yang dipotong atas ikan,susun carrot dan bunga kubis keliling ikan
- Kukus sehingga masak (anggaran 10-12 minit)
13. IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan,tenggiri,bawal putih,salmon,gelama,merah,jenahak atau siakap)
Bahannya:-
- Ikan
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- Garam (secukup rasa)
Caranya:-
- Gaulkan serbuk kari,serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit garam.
- Lumurkan diatas ikan
- Panggang-boleh letak atas dapur atau dalam oven
14. IKAN PANGGANG HALIA MUDA
Bahan A ( diperap):-
- 2 potong ikan tenggiri
- Sedikit garam
- Sedikit kunyit
- Sedikit cuka
Bahan B (dihiris):-
- 3cm halia muda
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit minyak
Caranya :-
- Lumurkan bahan A pada ikan
- Perap selama 1/2 jam
- Kemudian panggang ikan hingga masak
- Tumis bahan B hingga naik bau
- Tabur atas ikan
- Siap untuk dihidang
14. IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak,selar kuning,kerisi atau siakap)
Bahannya:-
- 2 atau 3 ketul ikan
- 1 labu bawang putih (dihiris)
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 102 batang cili merah (dihiris)
- 5cm lengkuas (diketuk)
- 5cm kunyit (dihiris)
- 5cm halia muda (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- 3-4 keping asa gelugor
- 4 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Caranya:-
- Panaskan minyak
- Tumis bawang,kunyit,lengkuas dan halia
- Tuang air dan biar mendidih
- Kemudian masukkan ikan
- Masukkan serai
- Masukkan asam keping dan garam
15. IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM
Bahannya:-
- 5gm ikan bilis
- 3 cawan air
- 1 cawan santan pekat
- 10gm kunyit (ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
- Garam secukup rasa
Caranya :-
- Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk diatas api perlahan
- Masukkan ikan bilis dan garam
- Gaul sekata
16. IKAN BILIS BERKUNYIT
Bahannya:-
- 50gm ikan bilis
- 20gm ibu kunyit
- 2 sudu kecil lada hitam
- Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya
Caranya:-
- Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu munyit dan lada hitam
- Siap untuk dimakan bersama ulam-ulaman
17. IKAN BILIS DAUN KARI
Bahannya :-
- 50gm ikan bilis (digoreng)
- 1 genggan daun kari
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- Minyak masak
Caranya:-
- Panaskan sedikit minyak,tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau
- Masukkan daun kari dan ikan bilis
- Goreng seketika dan angkat
Kredit sini
Ingin dapatkan Set Berpantang atau apa-apa produk Shaklee boleh hubungi ida :-
Puan Ida
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363
PM Admin : Ida Umielman di Facebook
Email : nurelmanain@gmail.com
Pages : www.facebook.com/UmielmanShoppe
***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Bandar Kinrara , Puchong dan kawasan sekitarnya
Best blog ini, thank you share :D
ReplyDeleteForex trading boleh berjaya bila ada mentor mudahnya saham boleh bantu.